Queensland

coin-icon

Ipswich City Council

calendar-icon

January 2014 - September 2015

coin-icon

$16 million

stopwatch-icon

Complete

Scope

The scope of works included:

  • design and construction of a 3800m2 lagoon
  • design and construction of a kiosk, pump room and two amenity buildings
  • installation of 3500m3 of soil
  • supply and lay of 11,000m2 of turf
  • supply and planting of over 14,000 plants ranging from tube stock to ex-ground trees
  • pouring of 4000m2 of concrete including for vehicle rated concrete paths and a suspended bridge across the lagoon
  • supply and installation of feature lighting integrated into the control system constructed in stage 1.

Outcomes

JMac innovatively utilised the topography of the land to the advantage of the project. The unique shape of the lagoon was a result of clever and innovative engineering to use gravity to the site’s advantage. Instead of using a large amount of jets which would increase water flow to reduce algae in any “dead” spots, the unique shape was proposed. The shape uses the natural fall of the land to continue water flow and decrease the amount of jets used in the pool. This produced large cost savings which could be re-invested into the project.

The entire design from inception to completion was developed considering all Disability Discrimination Act and Crime Prevention through Environmental Design requirements.

The useability of the final product was considered at every stage of the project with lagoon lighting programmed to not interfere with security cameras and an additional amenities block constructed near the shallow area of the lagoon so parents of small children did not have to walk too far.